Hverdagens helte hædret på politigården

Profilbillede
dato

Syv vaskeægte hverdagshelte fik mandag tildelt dusører og skulderklap på politigården i Aarhus for deres ekstraordinære indsats i forskellige sager, hvor de har hjulpet politiet eller folk i nød.

Under dusørceremonien modtog de fremmødte takkebreve af politidirektør Kirsten Dyrman samt en dusør i form af et mindre beløb.  

”Dusørmodtagerne har alle på hver deres måde udvist stort mod og handlekraft, og jeg håber, at de kan være en inspiration for andre. Det kræver sit at kunne handle og reagere hurtigt i en alvorlig og tilspidset situation, og jeg synes, det er på sin plads at give et ekstra skulderklap til nogle af dem, der har gået et ekstra skridt for at hjælpe andre, ” siger politidirektør Kirsten Dyrman. 

 

Med til dusørceremonien var også chefpolitiinspektør Karsten V. Hansen og stabschef Mette Venge Olesen. 

 

Der blev uddelt dusør til følgende personer:

 

Theo Thinggaard Leschly, 8 år, fra Skødstrup

Tirsdag d. 30. august 2022 fik Østjyllands Politi en anmeldelse om, at der havde været indbrud i en villa i Skødstrup, hvor et vidne havde set en mand slæbe en stol ud fra adressen. Tyven var blevet forstyrret i sit foretagende og flygtede til fods fra stedet. 

Kort efter var en patrulje fremme, men gerningsmanden var der ikke længere. Til gengæld traf betjentene 8-årige Theo, som havde leget i haven, da han havde bemærket en mærkelig mand løbe forbi ude på vejen. 

Theo kunne give betjentene et superdetaljeret og godt signalement og lede dem i den rigtige retning, og lidt efter fik patruljen fat i den formodede gerningsmand, som gemte sig i nærheden. Han blev anholdt og sigtet for indbrud.

 

østjylland, theo, dusør, poiliti

 

Ingrid Mosekjær Knudsen, 12 år, fra Aarhus C

Sent søndag aften den 30. oktober 2022 rykkede politi og brandvæsen ud til en brand i en etageejendom på Nørregade i Aarhus C. 

Ingrid hørte en røgalarm og fik hurtigt fat i sin mor, der gik ud i opgangen, hvor der var en del røg. Mens moren undersøgte sagen nærmere fik Ingrid hurtigt ringet 112, og hun hjalp også med at få alarmeret de øvrige beboere i de andre lejligheder, så de kunne skynde sig ud. Derudover hjalp hun også brandvæsnet med at give oplysninger om adgangsmulighederne til bygningen. 

Ingen personer kom til skade i forbindelse med branden. 

Branden viste sig at være opstået i en kiosk i stueetagen, men det var ikke muligt at fastslå brandårsagen. 

 

dusørmodtager, Ingrid, Østjylland, politi

Anton Pihl-Thingvad, 19 år, fra Risskov

Den 14. marts 2023 rykkede politi og brandvæsen ud til en brand i en lejlighed på Campus Djursland i Grenaa. Inden politiet kom frem havde Anton ydet førstehjælp til en ung mand, der var blevet alvorligt forbrændt – blandt andet ved hurtigt at få ham skyllet under en bruser. 

Det er politiets opfattelse, at Antons resolutte indsats var med til at mindske den unge mands brandskader. 

Branden viste sig at være påsat og fire personer blev efterfølgende anholdt. En 25-årig mand sidder fortsat varetægtsfængslet og er sigtet i sagen.  

 

dusørmodtager, Anton, Østjylland, politi

Claus Spøhr Christensen, 50 år, fra Risskov 

Torsdag d. 15. juni 2023 så Claus en lastbilchauffør, som kørte ind i midterrabatten på Damsbrovej tæt på Hinnerup, hvor han påkørte et skilt, hvorefter han standsede. Claus og en anden borger på stedet greb resolut ind og skyndte sig hen til lastbilen, hvor chaufføren sad livløs med hjertestop bag rattet. 

Både Claus og den anden borger påbegyndte hurtigt hjertelungeredning, mens der blev ringet 112, og de fortsatte i de ca. 10 minutter, det tog for ambulancen at komme frem. 

Lastbilchaufføren overlevede episoden, og ifølge lægepersonalet var det ikke sket, hvis det ikke havde været for den hurtige førstehjælp. Det er ikke lykkes Østjyllands Politi at få kontakt til den anden borger, der hjalp Claus under episoden. 

 

dusørmodtager, Østjylland, Claus, politi

Ihsan Abdallh, 57 år, fra Brabrand

Den 1. marts 2023 fik Østjyllands Politi en anmeldelse om et røveri i en smykkebutik i Bazar Vest i Brabrand, hvor gerningsmanden havde truet en ekspedient med en pistol i et forsøg på at få udleveret nogle smykker. 

Røveriet mislykkedes, og gerningsmanden var på vej væk hen til sin scooter, da Ihsan løb hen og fik overmandet ham og vristet pistolen fra ham. Ihsan tog herefter manden i kraven og tog ham med tilbage til butikken, hvor nogle vagter kortvarigt passede på gerningsmanden, indtil politiet kom frem. 

Den formodede gerningsmand blev efterfølgende varetægtsfængslet og er blevet tiltalt for forsøg på røveri og besiddelse af skydevåben. Det viste sig, at pistolen ikke var funktionsdygtig. 

 

dusørmodtager, Østjylland, ihsan, politi

 

De to øvrige dusørmodtagere ønskede ikke at optræde med navn eller billede

Den 6. december 2022 kom en mand og kvinde begge tilfældigvis forbi et hus i Aarhus V, da de hørte et brag og fik mistanke til, at der foregik noget usædvanligt på adressen. 

De gik hen til huset, hvor de kunne se en person liste rundt med en lommelygte, og da de formodede, at der var indbrud på stedet, fik de kontaktet politiet. Mens de ventede på en patrulje, kom gerningsmanden gående ud fra huset, og manden fulgte efter og fik standset og tilbageholdt ham, indtil politiet kom og overtog. 

Det viste sig, at der var knust et vindue i huset, og at der var stjålet en del smykker fra adressen. 

Den anholdte blev anholdt og sigtet for indbruddet. 

 

Tak for indsatsen til alle dusørmodtagerne! 

 
Denne artikel er skrevet af Martin Johannes Madsen og data er automatisk hentet fra eksterne kilder, herunder Østjyllands Politi.
Kilde: Østjyllands Politi