Risskov Badehotel - da et cykelsportshotel blev til livlig natklub

Profilbillede
dato

Risskov Badehotel er i dag stort set fortid. Kun hotellets store baghus er i dag vidne om en livlig og festlig tid i naturskønne omgivelser. 

Risskov Badehotel blev opført i omkring 1893 og var beliggende i Risskov på Vejlby Fed nær stranden. Oprindeligt gik hotellet under navnet Riis Skov Badehotel. 


Foto: Arkiv.dk / Risskov Badehotel med restaurant ved stranden ca. 1930

Hverdagen på badehotellet har gennem tiderne varieret en del. Det skyldes de forskellige ejere der har været på stedet. 

Da hotellet blev opført i slutningen af 1800 tallet var man opsat på at forbinde hotellet med den flotte og helt nye cykelbane i området. Her var formålet, at cykelrytterne kunne indlogere sig på hotellet der ikke lå langt fra cykelbanen. 


Foto: Arkiv.dk / Badehotellet set mod vest

Dog gik der ikke længe før interessen for cykelsporten i området slap op og cykelbanen måtte lukke. Blot 3-4 år efter dens indvielse i 1894, måtte cykelbanen i Risskov lukke og slukke. 

Herefter så den initiativrige restauratør Charles Ehlers i 1904 muligheden for, at stable sit helt eget forlystelsessted på benene. Det var nemt at komme til stedet med tog fra hovedbanegården og Ehlers ideer lokkede folk til. 


Foto: Arkiv.dk / Sommergæster i nærheden af hotellet omkring 1918

På hotellet var der nemlig mulighed for ture med den nye og spændende opfindelse; automobilen. Derudover var det også muligt at sejle med dampbåd til stedet, hvor der var mulighed for en kop kaffe i den skønne have. 

Flere og flere gæster kom til for at nyde den levende musik der prydede de nydelige omgivelser. Men ikke alle var helt så begejstrede. Det kvarter vi i dag kender som Strandvængekvarteret var så småt under opsejling. 


Foto: Arkiv.dk / ca. 1910 hvor de indlogerede ses i haven til eftermiddagskaffe

Festlighederne på Risskov Badehotel var det rene spektakel for beboerne i området. Utilfredsheden ophørte dog naturligt efter Ehlers død i 1919, men uforstyrretheden varede ikke længe. 

I 1930 overtog Albert Leth stedet og herefter fik badehotellet nyt liv. Leth var i forvejen vært på Teatercafeen i midtbyen og tiltrak derfor en helt ny skare af mennesker. 


Foto: Arkiv.dk / Badehotellets store frokostbord

Derudover fik han lov til at holde åbent til sent om natten hvilket ledte til hvad der dengang gik under navnet Aarhusianeraftener. 

Mange startede på stranden for senere, at fortsætte festlighederne på badehotellet om aftenen. Her festede de til sent om natten hvor de efterfølgende kunne tage det sidste tog til midtbyen. 

Det muntre liv på badehotellet skabte dog en væld af klager, og pludselig blev der sat en stopper for festlighederne. Efter en nægtet spiritusbevilling trak Leth sig tilbage og interessen for badehotellet som badehotel faldt. 

Kilde: Arkiv.dk