Sandet ved stranden i Risskov

dato

Af Lars Jørgen Jakobsen

Hej Risskov

Ser lige, at Hans Christian Thomsen Møller funderer over at sandet er ved at forsvinde fra stranden syd for Bellevue. Den kommentar er der god grund til, for det problem har jeg og mange flere også bemærket… ligesom jeg har overværet bestræbelserne med at rede situationen ved at pumpe sand ud i store mængder ud for Strandparken! Dog uden at jeg nogensinde har set det komme ind til kysten… og jeg kigger efter dagligt. 

Men ak! Trods stor respekt og anerkendelse for initiativet, så tror jeg heller ikke sandet kommer tilbage foreløbig… der skal nemlig mere til, og sandsynligvis er det endda helt overflødigt at vi mennesker flytter rundt med det sand! Det skal havet nok selv finde ud af… som altid. Problemet med det forduftede sand har i øvrigt stået på længe, men den helt store acceleration opstod i 2018 tror jeg det var… Det var dengang hvor ét eller flere genier fandt på at ”rydde op” i de gamle forfaldne høfder langs stranden… ja, man fjernede dem simpelthen!

Ganske vist gjorde høfderne vel ikke rigtig den store gavn mere… misligholdte som de var. Men lidt nytte gjorde de dog fortsat, og i stedet for at fjerne dem skulle man selvfølgelig have sat dem i stand og have suppleret med nye, der hvor de gamle var helt væk. Med mellemrum, har jeg siden 3årsalderen i 1948 boet det meste af mit liv nær stranden i Risskov, og et af de karakteristika jeg konstant har oplevet har været, at sandet altid har flyttet sig fra år til år!... Blot sjældent mere end 50 til 100 meter til den ene eller den anden side… for så, at komme tilbage igen et år eller to senere.

Det ville derfor, efter min opfattelse, være et bedre forsøg værd, at genetablere høfderne! Men garanti kan dog ikke gives, for det kan jo heller ikke helt udelukkes, at det megen havnebyggeri i Aarhus kan have forstyrret strømforholdene… men det må man nok hellere spørge nogle dygtige fagfolk om.

Med venlig hilsen
Lars Jørgen Jakobsen, Rolighedsvej, Risskov

Stranden i Risskov i 1988 mellem Ahornvej nederst og Rønne øverst.

Billedet er hentet (og tilpasset)... fra "Danmark set fra luften", Det Kongelige Bibliotek.


Denne artikel er et læserbidrag. Eventuelle holdninger og synspunkter tilhører forfatteren.

Kilde: Lars Jørgen Jakobsen