Foreningslivet er truet af manglende frivillige

Profilbillede
dato

I de aarhusianske foreninger oplever man pt en stigende interesse for frivilligheden - og man slår endda rekord. Men det voksende indbyggertal i kommunens mange foreninger gør det svært at følge efterspørgslen på foreningslivet. Det skriver en ny undersøgelse. 

Frivilligheden er en stærk del af aarhusianernes blod. En ny undersøgelse viser, at mere end hver tredje, som er medlem af en forening, er også selv aktiv som frivillig. Kigger man på resten af Danmark, så ligger Aarhus Kommune langt over gennemsnittet for, hvor mange frivillige der er at finde. På trods af dette har mange foreninger dog udfordringer med at finde nye frivillige. Man forudser, at dette vil blive den største udfordring for de aarhusianske foreninger i de kommende år, når flere og flere flytter til byen. 

Undersøgelsen ‘Foreningslivet i Aarhus Kommune’ har undersøgt, hvad den største udfordring er. Den er gennemført af Idrættens Analyseinstitut og Videncenter for Folkeoplysning på vegne af Aarhus kommune. 

Størstedelen af kommunens foreninger vurderer, at de i dag har samme antal eller flere frivillige, end de havde tidligere. Kun 8 procent tilkendegiver, at de har færre frivillige nu, end de havde for fem år siden. 

Til gengæld oplever mere end hver tredje forening, at de har udfordringer med at finde frivillige - og endnu svære ved at finde frivillige til bestyrelsesarbejde.  

Kan ikke følge med

Aarhus Kommune oplever i disse år et stigende indbyggertal, som kun forventes at eksplodere gennem de næste par år. Det betyder, at foreningslivet ikke kan følge med den store efterspørgsel, som kommer. 

Det fremgår også af undersøgelsen, at der er meget uforløst potentiale at hente hos de mange foreningsaktive medlemmer. 22 procent meddeler, at de gerne vil arbejde frivilligt i deres forening, hvis de bliver spurgt. Kun 16 procent svarer, at de ikke ønsker at være frivillig. 

Rådmand for Kultur og Borgerservice Rabih Azad-Ahmad vil derfor benytte det igangværende arbejde med den kommende Sport- og Fritidspolitik til at undersøge, hvordan flere foreninger kan få en strategi for frivillighed. Man håber at kunne finde en strategi hurtigt, så man kan imødekomme problemet før det opstår. 

Kilde: Redaktionen