Overfortætning i Risskov

Profilbillede
dato

Borgere går til kamp for Nordre Strandvej.

Hele 76 indsigelser mod et byggeprojekt på Nordre Strandvej i Risskov har været uden effekt. Tværtimod vil rådmanden nu sende projektet til godkendelse i byrådet.

Det får Grundejerforeningen Vejlby Fed og en følgegruppe blandt borgere til at protestere og sætte gang i en underskriftskampagne. De mener, projektet er overdimensioneret og i strid med den gældende lokalplan.

Sagens kerne er ”Øjenlægens Hus”, der ligger på Nordre Strandvej 7 i Risskov. Det er en kombineret erhvervs- og boligejendom, og ejerne ønsker at erstatte den med et nyt byggeri, som – ligesom det forrige – rummer klinikker og lejligheder. Bare i større antal.

Projektet blev præsenteret på et digitalt borgermøde i maj 2020, og her fremgik, at alle rammer for byggeri langs Nordre Strandvej sprænges. Både hvad angår etageantal, bygningshøjde og bebyggelsesprocent.

Sidstnævnte forøges fra 45% til 85%. Højden bliver 11 meter, selv om den maximalt tilladte byggehøjde er 8,5 meter. Og endelig kommer det nye hus til at strække sig over 47 meter i længden, mod nu 21 meter.

Overdimensioneringen er så stor, at byggeriet kun kan laves ved at ændre kommuneplanens rammer for Nordre Strandvej. Og det er præcis, hvad der er ved at ske, frygter man.

Efter borgermødet i maj 2020 kom der 76 indsigelser fra borgere, der repræsenterer mange veje og foreninger. Alle var imod den voldsomme fortætning. Men nu ser det ud til, at klagerne er forgæves, for der arbejdes på en lokalplan for lige præcis adressen Nordre Strandvej 7.

Lokalplanen vil tillade det nye byggeri, og den sendes videre til byrådet inden sommerferien.

Processen er besynderlig, mener grundejerforeningen Vejlby Fed og den følgegruppe, der blev nedsat efter det digitale borgermøde.

For går man lidt længere tilbage i tid, så mødte ca. 100 lokale op til et borgermøde på Strandskolen i 2018. Dengang ønskede Aarhus Kommune samme bebyggelsesprocent på begge sider af Ndr. Strandvej, og den blev aftalt til 45 % i stedet for 25%, hvilket bl.a. grundejerforeningen accepterede.

Nu lægges der altså op til en procent på 85.

I en demokratisk retsstat må borgerne kunne forvente lighed for loven, overholdelse af kommuneplan, lokalplan, samt ensartethed i kommunens sagsbehandling og afgørelse i byggesager. De senere år er der truffet afgørelser, hvor denne ensartethed åbenlyst ikke praktiseres.

Øjvind Serup, formand for Grundejerforeningen Vejlby Fed udtaler:
”Det kan ikke være rigtigt, at der kun to år efter borgermødet udarbejdes en ny lokalplan for en enkelt parcel med voldsomme overskridelser, hvor man helt ser bort fra regler, som alle andre skal rette sig efter. Vi frygter, at flere store byggeprojekter er på vej, så Ndr. Strandvej om få år vil fremstå med mange store tætte bebyggelser, uden der er en overordnet plan for en harmonisk udvikling med respekt for miljøet og områdets egenart”.

Flemming Munch, medlem af følgegruppen supplerer:
”Vi kræver, at der udarbejdes en rigtig helhedsplan for Ndr. Strandvej, så vi kan disponere med tryghed og i tillid til en overordnet og forudsigelig byudvikling. Vi er trætte af, at kommunen udsteder ubegrundede, urimelige og præcedensdannende dispensationer fra sag til sag. Vi ønsker, at borgerne bliver inddraget reelt i udviklingen af Risskov, samt at aftalte regler respekteres”.

Kilde: Grundejerforeningen Vejlby Fed // Øjvind Serup