VSK Aarhus vil blande sig med de bedste

Foto: VSK Aarhus // Jacob Leth.
Profilbillede
dato

Hos VSK Aarhus arbejder de hver eneste dag på at kunne komme derop, hvor man blander sig med de bedste af de bedste, og her kan DBU-licensen blive et skridt i den rigtige retning.

"DBU-licensen betyder, at vi kan begynde at bygge endnu mere på vores talentudvikling og begynde at måle os med nogle af de større licensklubber i Danmark", sådan lyder det fra Jacob Leth, talentchef og rekrutteringsansvarlig hos Vejlby Skovbakken (VSK) Aarhus. 

Dog understreger Jacob, at licensen selvfølgelig ikke er det eneste fokuspunkt i Risskovklubben med de store ambitioner, men det kan blive en dør, der åbner endnu flere muligheder: 

"Licensen betyder selvfølgelig, at både spillere, forældre, trænere og andre klubber kigger på VSK Aarhus og tænker, at det er et spændende projekt at blive en del af - ikke kun fordi man har licens, men fordi vi har en retning med vores arbejde, så spillere og trænere kan se dette et godt sted at udvikle sig"

Fusioner og samarbejdsaftaler har banet vejen
VSK Aarhus er en klub bestående af flere klubber, som man efterhånden ofte har set det i det ganske land efter årtusindeskiftet. 

Klubben bosiddende i Risskov er en fusion af VIK Fodbold (Stiftet i 1949) og Skovbakken (Stiftet i 1927) på herresiden, hvilket skete i 2016, hvorefter Skovbakken kvindefodbold blev en del af VSK Aarhus 1. juli 2017.

Det fælles fodslag blandt de tre klubber fandt man på beliggenheden på hver sin side af Vejlby-Risskov Centret og det har nu udmøntet sig i et førstehold på herresiden, der spiller i 3. division, og et kvindehold der er blevet en del af holdsamarbejdet AGF Kvinder sammen med AGF og IF Lyseng. 

VSK Aarhus blander sig derfor i divisionerne med førsteholdene i klubben, men her stopper ambitionerne næppe for VSK, for som visionerne så flot siger: 

Vi tænker nyt, Vi favner bredt, Vi er ambitiøse.

Og dette bakker Jacob op: 

"Vi mener derfor også, vi hører til op blandt de bedste. Det er ikke der, vi er nu, men det er ambitionen at nå derop"

Opgraderinger på alle fronter
Jacob selv er blandt de mange investeringer, man har lavet i VSK for at nå tættere på de store ambitioner. 

Jacob er uddannet kandidat i idræt med speciale i talentudvikling og sportspsykologi. Derudover har Jacob i flere år været en del af AGF Talent i roller som træner, børnekonsulent, talentspejder (scout) og agerer stadig individuel træner. 

Nu er Jacob, som nævnt tidligere, talentchef og rekrutteringsansvarlig i VSK, hvilket indebærer en hel del: 

"Jeg har det overordnede ansvar for alt det sportslige for drengefodbold. Derudover er jeg ansvarlig for rekruttering af både spillere og trænere samt strategien for talentarbejdet i VSK Aarhus. Som led i det, er jeg ligeledes ansvarlig for vores licensansøgning", uddyber Jacob Leth. 

Udover ansættelsen af Jacob, så lyder mange af de nye initiativer i VSK bl.a. på et samarbejde med AGF: 

"Vi er blevet fokusklub for AGF. Dvs. at vi har et tæt samarbejde med AGF om at udvikle klubben, hvor AGF allokerer midler til at udvikle VSK Aarhus"

Dertil kan lægges:
- Et hårdt arbejde på at udvikle en spillestil og et Talent ID, så trænerne arbejder i samme retning og de fornødne færdigheder for en moderne fodboldspiller bliver udviklet
- Et større fokus på udvikling af den enkelte gennem individuelle udviklingsplaner, både for spillere og trænere
- Samt et arbejde på at få godkendt en kunstgræsbane og få bygget et nyt flot klubhus, kun for fodbold.

Alt dette skulle gerne bane vejen til den eftertragtede DBU-licens. 


Foto: VSK Aarhus // Jacob Leth

DBU-licensen er på vej

"DBU licenssystem er delt op således, at klubber som modtager licens får fra 1-5 stjerner. Alle klubber skal ansøge om licens hvert år, dvs. det er proces man skal igennem hvert år. For at blive en licensklub og få en stjerne skal man opfylde et minimumskrav inden for områderne såsom: Strategi (S), TalentIdentifikation (T), Faciliteter (F) og mange flere", forklarer Jacob. 

Derfor kræver processen om at få DBU-licens, at man som klub dokumenterer, at man opfylder disse krav ved bl.a. at sørge for, at trænerne har de rette uddannelser, træningen er rigtigt tilrettelagt, og at det man skriver også er virkeligheden ude i klubben. 

Dette tjekkes ved et audit, som det hedder, hvor DBU kommer på besøg, ser faciliteterne og laver interviews med klubbens ledere og trænere omkring de forskellige områder.

Så en sådan licens kommer ikke gratis, men hos VSK er de optimistiske: 

"Vi står der, hvor vi er klar til at indsende alle dokumenterne til DBU og begynder at forberede os på audit, som foregår i januar. Hvis alt går efter planen, skulle dette gerne medføre, at vi bliver en licensklub", siger den håbefulde talentchef og rekrutteringsansvarlige i VSK, Jacob Leth.

Bevarer breddeklub-identiteten mens talenter fremelskes
Selvom der bliver arbejdet på højtryk for at optimere, professionalisere og eksekvere i VSK, så glemmer man ikke, hvorfra man kommer og de mange frivillige og unge, der tilsammen skaber klubben, vi i dag kender som VSK Aarhus: 

"VSK Aarhus er en klub med plads til alle - dvs. spillere på alle niveauer. Dog har vi høje ambitioner i klubben - vi vil være blandt de bedste", udtrykker Jacob.

Derfor har Jacob også ét klart budskab, han gerne vil have ud over rampen: 

"Jeg håber, at læseren synes, at VSK Aarhus lyder som et spændende sted at være spiller, forældre eller træner, og har lyst til at høre mere om klubben eller blive en del af det, vi er ved at bygge op"

Kilde: Jacob Leth - VSK Aarhus